BankID kan brukes til alt
BankID Norge arrangerte BankID-dagen 20. april for å vise bredden i bruk av BankID både i det private og det offentlige. Nyheten om en mer mobil brukeropplevelse for alle, ble også sluppet denne dagen.
– BankID er med oss gjennom hele livet, sa BankIDs markeds- og kommunikasjonssjef Hege Steinsland da hun åpnet årets BankID-dag.
BankID brukes til alt fra å følge opp barna på skoleplattformen, vi skiller oss, betaler gjeld, legger inn bud på bolig, bestiller legetime, får resepter, og når nær familie dør, administrerer vi graven via Nettgrav. Alt ved å bruke BankID som elektronisk legitimasjon og signatur.
Årets foredrag trakk også bruken av BankID inn i det virtuelle samfunn, noe foredraget om Blockchain, av Heikki Palm Henriksen fra Kantega, gav oss en innføring i. Han viste hvordan BankID kan brukes til å identifisere partene som skal inngå en avtale ved hjelp av blockchain, slik Kantega gjorde da de signerte dokumenter fra sist generalforsamling.
Digitaliserer det offentlige med BankID
Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fortalte at den raske utbredelsen av digitale tjenester i det offentlige ikke hadde vært mulig uten en så tilgjengelig løsning som BankID.
– Digitalisering muliggjør en del av de effektiviseringsprosesser det offentlige skal gjennom. For noen år siden brukte gjennomsnittsnordmannen 2,5 timer på å fylle ut selvangivelsen. I dag er det gjort med noen tastetrykk. Samtidig ser vi at det ikke er noen grunn til at det offentlige skal utvikle alle sine digitale tjenester selv. Vi kan bruke løsninger som andre har lagd, slik vi har gjort med BankID. Selv om vi har spesielle behov, så er vi ikke så spesielle at vi ikke kan gjøre bruk av løsninger som er utviklet i markedet, sa Chaffey.
Han trakk frem at departementet er fornøyd med ID-porten.
– Andre land har lagd en ID-port basert på en statlig løsning. Problemet med det er at folk ikke bruker ID-en sin. Den første timen etter at selvangivelsen ble lagt ut i Norge var det 250.000 inne på løsningen. BankID var stor del av dette. I Europa er vi helt i toppen innen digitalisering. Det hadde vi ikke greid uten en god inngangsport som er tilgjengelig for folk flest, mente statssekretæren.
Trenger tilgang på data
– Det er ikke tvil om at Facebook og Google er de største konkurrentene til FINN. no, sa Martin Alvheim fra Schibsted ePayment og FINN.
– De store satser hardt i Skandinavia. Skal vi møte disse må vi ha god tilgang til data innenfor det regelverket som finnes, og vi må ha tillit. Ser man på Facebook så har de nå kommet med en ny link knyttet til det som heter Salgsgrupper. Dette er en snikinnføring av en markedsplass for rubrikkmarkedet. Dette vil vi svare på. For oss kommer BankID inn her; BankID gir oss tillit, løsningen er godt egnet til distansehandel, og BankID reduserer svindel og upassende oppførsel på våre sider. BankID er også verifiseringstjenesten vi trenger for å kunne levere betalingsløsninger på FINN, sa Alvheim.
FINN har hatt utfordringer med at folk har prøvd seg med svindel og falske identiteter. Nå har 350.000 brukere verifisert seg på FINN med BankID, og det er et viktig tiltak for å løse dette problemet. Alvheim ser også en annen fordel med å lose betalingsløsningene gjennom salgskanalen FINN.
– I dag vet vi ikke om en vare er blitt solgt på FINN, hva som ble prisen etc. Med kontroll over betalingen kan vi få denne informasjonen. Vi kan da gi ut statistikker over hva som er snittprisen på en Iphone for eksempel og bryte det ned på kommunenivå. Det vil styrke vår service til publikum, mente han.
Sikret økonomien
Gerry Johannessen fortalte om hvordan Brun og blid ble reddet av BankID. De sto i fare for å måtte stenge en rekke solsentre etter at myndighetene kom med krav om aldersgrense på 18 år for soling i solarium. Det ville vært kroken på døren dersom de skulle ansatt mennesker til å kontrollere dette:
– Mange av de 140 solsentrene var selvbetjente. Da 18-årsgrensen kom måtte vi finne på noe for å slippe å bemanne. Nøkkelen lå i BankID-identifisering: BankID inneholder fødselsdato og dermed fikk ikke personer under 18 skaffet seg solappen vår, sa Johannessen.
Mulighet for småbedrifter
Bravo Works og Jacob Nordan er et typisk eksempel på en liten gründerbedrift. De tilbyr telefon, video og webkonferanseløsninger, og bruker BankID i salgsprosessen for å innhente signatur på kontrakter med nye kunder.
– Mange tenker at man må ha en stor IT-organisasjon for å koble opp en løsning med BankID til sine tjenester. Det har ikke vært tilfelle for oss. Med noen få tastetrykk hadde vi dette klart og for oss har dette vært en betydelig konkurransefordel, mente han.
Dropp kodebrikke, bruk mobilen i stedet
BankIDs utviklingssjef Frode Nilsen, avsluttet BankID-dagen med en nyhet: BankID på mobil-kundene er allerede brikke-fri. Fra høsten vil også de med vanlig BankID slippe brikke. Med apper som erstatter kodebrikker i engangskodesteget, vil det bli sømløst og fleksibelt å bruke BankID på farten for alle; man trenger bare mobilen for å logge på.
Bankene utstyrer kundene med engangskode-løninger og avgjør når kundene får bruke appene sammen med BankID. SpareBank1s engangskode på mobil-løsning og Danske Banks Mobil-ID vil trolig bli de første appene som fungerer sømløst med BankID, og flere løsninger vil komme etterhvert.
– Vi ser et ønske fra både bankene og brukerne om at kodebrikken bør erstattes med en mer tilgjengelig løsning. Vi har derfor utviklet en løsning som gjør at du heretter kan bruke din egen mobil som kodebrikke. Brukeropplevelsen vil ikke bli så veldig forskjellig fra BankID på mobil slik vi kjenner den i dag, men i stedet for en SIM-kort-basert løsning vil det være en app på mobilen som fungerer som din kodebrikke. Appen vil være noe bankene kan sette opp med egen profil, og løsningen vil også være billigere å administrere for bankene enn dagens løsning med kodebrikker. Dette er en del av langsiktig strategi for å gjøre BankID enda mer fleksibel å bruke, sa Nilsen, og mente at de to mobile løsningene vil fungere side om side.