Signeringsferden fortsetter

Signering med BankID blir nå enklere og mer forståelig for alle, blant annet får vi snart se et tydelig "stempel" som viser at dokumentet er signert.  

Signert dokument med segl
BankID Norge har et mantra: Vi ønsker at hele Norges befolkning skal si farvel til penn og papir, og heller signere med BankID i stedet! Hvorfor? Vel, det åpenbare er at du slipper å skrive ut dokumentet som skal signeres, signere med pennen din, for deretter kanskje å huske postlegge det, sende tilbake til avsender eller skanne, laste opp og sende med elektronisk post et sted.

Mindre stress med elektronisk signering med andre ord. I tillegg får du et dokument som inneholder en avansert digital signatur som er mye sikrere enn papirvarianten. Dokumenter som er signert med avansert digital signatur vil avsløre om noen har forsøkt å tukle med eller endre på dokumentet etter at det er signert. Sånn sett sikrer du integriteten av innholdet i dokumentet ditt, noe som ikke er mulig med fysisk signatur på et papir.

Vi har levert digital signatur til det norske markedet i mange år allerede, men det siste året har vi jobbet mye med å gjøre digital signering enklere og mer brukervennlig, og vi har laget informasjonsfilmer til bedriftene. I november 2017 lanserte vi en ny og oppdatert versjon av programvaren vår som gjør det mulig å lage digitale signeringer av PDF-dokumenter som tilfredsstiller kravene i EU, kalt PAdES (PDF Advanced Electronic Signature). Men enda viktigere; det nye signeringsformatet gir også en vesentlig bedre sluttbrukeropplevelse ved at det ferdig signerte dokumentet kan åpnes i Adobe Acrobat og validere de digitale signaturene som er påført dokumentet.

Dersom du tidligere har signert lånedokumenter med BankID hos banken din, har du kanskje lagt merke til at du ikke får muligheten til å laste ned et ferdig signert dokument med oversikt over hvem som har signert? Frem til nå har BankIDs digitale signatur kun generert en signaturfil, kalt SEID-SDO, som er en særnorsk standard for digitale signaturer. Denne filen legges ved dokumentet som signeres, og brukersteder tar vare på denne filen i arkivsystemet sitt. En årsak til det er nettopp manglende brukervennlighet. Det er heller ikke mulig å lese denne filen uten et digitalt verktøy (eller validator) som blant annet finnes på BankIDs hjemmesider. Du som kunde har derfor aldri fått muligheten til å ha et godt forhold til den digitale signaturen din.

I november-lanseringen tilrettela vi altså for PAdES-støtte, og med en PAdES-signering kan du som kunde få ut et PDF-dokument med alle digitale signaturer ferdig inkludert i PDF-dokumentet. Det er også mulig for brukersteder som tilbyr PAdES-signering å hente ut de viktigste dataene og presentere de på PDF-dokumentet som et ”visuelt segl” – et digitalt stempel om du vil. I nåværende versjon av programvaren har vi ikke støtte for å vise det visuelle seglet enda, men det kommer en fin oppdatering i løpet av første halvår i 2018 som fikser dette. Fremover håper vi at alle våre flinke BankID-partnere fortsetter det gode arbeidet med å tilby enda mer brukervennlige og enkle, digitale signeringsløsninger til alle kundene der ute.