Sikkerhetsord i oktober

Nasjonal Sikkerhetsmåned er i gang. BankID Norge vil gjerne bidra, og vi har derfor byttet ut BankID på mobil-ordene med litt "skumle" sikkerhetsord. Ordene skal få oss til å tenke før vi klikker.

Oktober er Nasjonal Sikkerhetsmåned, en måned for å bevisstgjøre befolkning og bedrifter rundt sikkerhet. NorSIS leder an dette arbeidet i Norge, og du kan følge deres aktiviteter på https://sikkert.no

BankID er trygt og ingen har til nå hacket BankID. Men ikke alle vet at BankID er strengt personlig.

- BankID er mer enn en påloggingsmekanisme til nettbanken, BankID er din digitale ID og signatur. BankID gir tilgang på helseopplysningene dine, og du kan inngå kontrakter og ta opp lån, både store og små. Deler du din BankID, kan du ende opp med å betale for andres moro i mange år fremover, sier Tommi Pohjaniemi, sikkerhets- og complianceansvarlig i BankID Norge.

Delt passordet? Bytt passordet i dag.

Når du får deg BankID, viser du frem passet ditt, og stiller opp fysisk i et bankkontor eller postkontor for ID-kontroll. Maskiner benyttes til å avsløre om passet ditt er tuklet med. Stemmer personen med bildet i passet, og passet er ekte, så vil man kunne få BankID.

Før du tar i bruk BankID, inngår du en avtale med banken om at BankID-passord og kodebrikker er personlig og ikke skal deles med noen.

- En god ID-kontroll i bunnen gjør BankID til en svært sikker ID. Men du må holde din del av avtalen. Passordet til BankID og engangskodene må du holde for deg selv. Vi oppfordrer alle som mistenker at noen i nær famile kjenner til passordet, om å bytte passord med det samme, sier Tommi. 

Du bytter passord enkelt ved å starte en pålogging med BankID. Etter at du har lagt inn engangskode og personlig passord, kan du velge Endre passord i menyen øverst til høyre i BankID-ruten. 

Tips for sikrere hverdag på nett:

  1. IKKE del BankID-passordet. Har du allerede gjort det – bytt passordet i dag.
  2. Varsle banken din om du mistenker ID-tyveri – banken har rutiner for å hjelpe deg.
  3. Bruk et unikt passord for BankID – et passord du ikke bruker andre steder, og som ingen kan gjette seg til.
  4. Ekstra sikker? Inngå frivillig kredittsperre hos kredittselsskapene Bisnode og Experian for å sikre deg mot "ufrivillige lån".

Les mer om forebygging av ID-svindel på Nettvett.no