Rekordmange har lastet ned BankID på app

Mange har fått med seg at BankID på mobil skal fases ut til fordel for app. Det viser også nedlastningstallene for BankID-appen og de tilsvarende appene fra Nordea og SpareBank 1. Samtidig lurer mange fortsatt på hvordan de kommer i gang og hvilken app de skal bruke. Her svarer vi på de oftest stilte spørsmålene knyttet til overgangen.

09.09.2022, oppdatert 8.11.2022
1,3 million nordmenn bruker nå BankID-appen, mens over en million benytter seg av appene fra SpareBank 1 og Nordea, som fungerer på samme måte som BankID-appen.

 Vi har sett en enorm økning i antall nedlastninger de siste par ukene, som tyder på at mange har fått med seg at flere av bankene har begynt utfasingen av BankID på mobil. I enkelte medier ble det også skrevet at BankID på mobil forsvinner 1. september, men dette er heldigvis ikke tilfellet. BankID på mobil blir ikke borte over natten, og de fleste vil ha tilgang til tjenesten en god stund framover. I tillegg skal selvfølgelig kodebrikken bestå, sier Jan Bjerved, leder for BankID i BankID BankAxept AS.

Utfasingen innebærer imidlertid at de fleste bankene har stoppet for nye aktiveringer av BankID på mobil. Det betyr at de som planlegger å bytte teleoperatør eller kjøper ny mobil hvor de må skifte SIM-kort, vil miste tilgangen til tjenesten – fordi den er knyttet til mobilens SIM-kort. Disse gjør lurt i å laste ned og aktivere appen før de bytter.

De siste ukene har mange kunder tatt kontakt med banken sin, fordi de ønsker å ta i bruk BankID-appen eller bankenes egne kodeapper, og er usikre på hva som gjelder for dem. Bankene jobber så raskt de kan med å hjelpe kunder som lurer på noe i overgangen fra BankID på mobil til appløsningene. Kanskje kan svarene i oversikten under spare mange for en telefon?

 Ofte stilte spørsmål om BankID på app:

Hvilken app skal jeg bruke?
Alle norske banker tilbyr en app-løsning for BankID. Nærmere 100 banker i Norge tilbyr BankID-appen, mens noen har sin egen app for BankID. Dersom du har BankID fra SpareBank 1 eller Nordea må du bruke bankens egen app. Den fungerer på samme måte som BankID-appen, og dekker akkurat det samme behovet.

Hvordan kommer jeg i gang med BankID på app?

Husk å tillate varslinger fra appen, så blir det enklere når du bruker den. 

Les mer om andre apper for BankID:

NordeaID

SpareBank 1 Engangskode

 

Mister jeg tilgangen til BankID på mobil når jeg begynner å bruke app?

Nei. Du mister ikke tilgangen til BankID på mobil ved å ta i bruk app, og du kan selv velge hvilken løsning du vil bruke når du skal identifisere deg. De aller fleste vil ha tilgang til BankID på mobil en god stund framover, med mindre de bytter teleoperatør eller kjøper ny mobil hvor de må skifte SIM-kort.

Jeg får ikke aktivert BankID-appen, hva gjør jeg?

Det første du bør sjekke er om du har fått din ordinære BankID (kodebrikken) av en bank som støtter BankID-appen. Har du fått denne fra SpareBank 1 eller Nordea, er det deres egen app for BankID du skal bruke.

Det andre du bør sjekke er om du har en aktiv ordinær BankID (med kodebrikke og passord). Hvis det er lenge siden du har brukt kodebrikken, kan det hende at denne har utløpt. Dette vil du kunne se på oversikten på Min BankID på Bankid.no. Uten en aktiv BankID med kodebrikke, vil du heller ikke få aktivert appen. Da må du bestille ny i din bank.

Jeg husker ikke passordet mitt, hva gjør jeg?

Passordet du skal bruke i BankID-appen er det samme som du bruker sammen med kodebrikken. Dersom du har glemt ditt passord, kan du bestille nytt i din bank. Har du tastet inn feil passord for mange ganger, vil din BankID bli sperret. Da tar du kontakt med banken for å gjenåpne din BankID.

Hvordan bruker jeg BankID-appen?

Når du har aktivert BankID-appen er den klar til bruk. Når du deretter er på et nettsted hvor du må identifisere deg med BankID, så velger du «BankID» i stedet for «BankID på mobil». Deretter velger du «BankID-app» som metode. Du vil så få et varsel på telefonen som må godkjennes. Har du Apple-telefon kan du trykke og holde fingeren på varselet, og godkjenne derfra uten å måtte åpne appen. I neste og siste steg skriver du inn BankID-passordet ditt.

PS! Vi har fått tilbakemelding om at noen også tror at de må gjennomføre en ID-sjekk i BankID-appen før de kan ta den i bruk. ID-sjekk er en tilleggstjeneste, og du trenger ikke å gjennomføre en ID-sjekk for å bruke appen.