Slik hjelper du noen du er glad i med BankID på app
Mange har fått med seg at BankID på mobil skal fases ut til fordel for BankID på app, og 1,7 millioner brukere er allerede i gang med appen. Slik hjelper du andre i gang med appen.
Mens noen tar overgangen lekende lett, kan det for andre være mer utfordrende. Spesielt for de mindre digitale av oss. Derfor har vi samlet litt informasjon om hvordan du kan hjelpe en du er gladi med å komme i gang med app.
BankID på mobil fases gradvis ut til fordel for BankID på app, men de fleste vil ha tilgang til tjenesten en god stund framover. Kodebrikken skal i tillegg bestå, og kan benyttes på samme måte som før. Dersom du kjenner noen som gjerne vil prøve BankID på app, men som syns dette er litt kinkig, så bør du lese denne guiden. Selv om du ikke kan gjennomføre hele prosessen på deres vegne, og må snu deg bort når de skal taste inn sitt personlige passord, så kan du være en god støtte ved å følge disse rådene.
1. Sjekk hvilken app de må laste ned
Hvilken bank bruker de? BankID-appen brukes av nesten 100 banker i Norge, men dersom den du hjelper har en BankID (kodebrikke med passord) fra SpareBank 1 eller Nordea, må de laste ned deres egen kodeapp for BankID.Disse fungerer på samme måte som BankID-appen, og dekker akkurat det samme behovet.Dersom deres BankID-kodebrikke er utstedt av en bank som støtter BankID-appen, kan du lese videre.
2. Har de en nyere smarttelefon?
For å bruke BankID-appen må man ha en telefon med operativsystem iOS 15/Android 6 eller nyere. Det betyr at dersom den du hjelper har en gammel telefon, kan dethende at den ikke støtter bruk av BankID-appen. Dette av sikkerhetsmessige grunner.
3. Apple eller Android?
Bruker de en Apple- eller Android-telefon? Her kan dere laste ned appen i henholdsvis App Store og Play Store:
-
For Apple-brukere: App Store
-
For Android-brukere: Play Store
4. Har de en aktiv BankID-kodebrikke?
Pleier den du hjelper å bruke kodebrikken med passord for å logge inn med BankID? Da er nok alt i sin skjønneste orden. Man trenger nemlig en aktiv BankID-kodebrikke for å få aktivert BankID-appen. For noen trofaste BankID på mobil-brukere kan det hende at kodebrikken har utløpt, og de vil derfor ikke få aktivert BankID-appen. Da vil de få opp en feilmelding når de prøver å aktivere appen.
5. Aktiver BankID-appen
Det finnes ulike måter å aktivere BankID-appen på. Velg den metoden den du hjelperer mest komfortabel med, og følg steg for steg-guiden under. Snu deg bort når detaster inn passord eller PIN-kode.
Husk å tillate varslinger fra appen og aktivere raskere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN, så blir det enklere å bruke BankID-appen. Men husk at du aldri må aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN dersom du deler enheten med andre.
6.Vær i forkant
Gå igjennom noen av de oftest stilte spørsmålene som bankene får inn fra eldre brukere, slik at den du hjelper slipper å lure på det samme
Vanlige spørsmål
Jeg husker ikke BankID-passordet mitt, hva gjør jeg?
Passordet du skal bruke i BankID-appen er det samme som du bruker sammen med kodebrikken. Dersom du har glemt ditt passord, kan du bestille nytt i din bank. Har du tastet inn feil passord for mange ganger, vil din BankID bli sperret. Da tar du kontakt med banken for å gjenåpne din BankID.
Hvordan endrer jeg BankID-passord?
Dersom du husker ditt BankID-passord, men ønsker å endre på dette, kan du gjøre det ved å logge deg inn på MinBankID øverst til høyre på BankID.no.Du kan også klikke på menyen til høyre i BankID-ruta neste gang du logger på med BankID, og velge «Endre passord».
Må jeg aktivt gå inn i BankID-appen ved bruk?
Nei, når appen er aktivert, trenger du ikke å gå inn aktivt i appen for å foreta deg en innlogging. Appen fungerer som en kodebrikke, og vilsende deg varslinger når du er på nettsteder hvor du må identifisere deg med BankID.
Hvordan bruker jeg BankID-appen?
Når du har aktivert BankID-appen er den klar til bruk. Når du deretter er på et nettsted hvor du må identifisere deg med BankID, så velger du «BankID» i stedet for «BankID på mobil». Deretter velger du «BankID-app» som metode. Du vil så få et varsel på telefonen som må godkjennes. Trykk på «ja, det er meg» for å bekrefte at det er du som prøver å logge inn. Har du Apple-telefon eller -nettbrett kan du trykke og holde fingeren på varselet, og godkjenne derfra uten å måtte åpne appen. I neste og siste steg skriver du inn BankID-passordet ditt.
Må jeg gjennomføre en ID-sjekk for å bruke appen?
Nei, ID-sjekk er en tilleggstjeneste, og du trenger ikke å gjennomføre en ID-sjekk for å bruke appen.
Jeg klarte ikke trykke på pushvarselet, hva gjør jeg?
Dersom du ikke fikk trykket på pushvarselet fra BankID-appen når du skulle gjøre en innlogging, kan du gå inn i appen for å godkjenne innloggingen. Deretter må du gå tilbake til brukerstedet hvor du gjorde innloggingen, for å taste inn ditt BankID-passord.
Jeg prøver å gjøre en innlogging med BankID-appen, men den blir stående å rulle?
Hvis du prøver å logge inn med BankID-appen og den blir stående å rulle uten at noe skjer, har du mest sannsynlig ikke fått trykket på pushvarselet som har kommet opp. Da kan du manuelt gå inn i BankID-appen for å bekrefte at det er du som prøver å logge inn.
Hvordan går jeg frem for å bestille BankID?
For å få BankID må du møte opp i banken din. Der viser du passet ditt for å legitimere deg, ogde vil hjelpe deg å aktivere din digitale ID.
Kan jeg aktivere BankID-app på flere enheter, for eksempel nettbrett og mobiltelefon?
Man kan kun ha appen aktivert på en enhet av gangen. Aktiverer man appen på en annen enhet, vil appen bli deaktivert på den opprinnelige.
Støtter telefonen min BankID-app?
Du må ha en telefon med operativsystem iOS 12, Android 6 eller nyere. Det betyr at dersom du har en gammel telefon, så kan det hende denne ikke støtter bruk av BankID-appen. Dette av sikkerhetsmessige årsaker.
Forsvinner mobilbank-appen min?
Nei, mobilbank-appen og BankID-appen dekker ulike formål. BankID-appen skal ikke erstatte mobilbank-appen.
Hva gjør jeg hvis appen blir sperret etter at mange forsøk på innlogging har feilet?
Hvis appen blir sperret etter at mange forsøk på innlogging har feilet så må dukontakte banken din for å låse opp BankID-appen igjen. Det hjelper ikke å aktivere appen på nytt.
Kan jeg kaste kodebrikken når jeg får BankID-appen?
Nei, ikke riktig ennå. Selv om du kan klare deg med BankID på app i det daglige, er det fortsatt lurt å ha kodebrikken i bakhånd. Dersom du mister telefonen trenger du kodebrikken for å aktivere app på nytt. Vi jobber med å forenkle BankID, slik at du i fremtiden ikke vil være avhengig av kodebrikken for å få aktivert appen.