Ikke bruk andres BankID - Gjør heller dette

Hele én av fem nordmenn har logget inn med noen andre sin BankID. Antakelig har de fleste gjort det med gode hensikter.

Det er spesielt de eldste og yngste familiemedlemmene, som ikke styrer egen finans på nett, som kan behøve hjelp i nettbanken sin. De er gjerne ikke klar over at de ikke må låne bort BankID-passordet og kodebrikken sin, forklarer Ole Petter Aasen, som er produktsjef i BankID.
Om banken oppdager at noen andre har fått tilgang til BankID-en, vil den bli sperret. Dermed kan du faktisk skape trøbbel ved å «hjelpe» på denne måten.

Kan få store følger 

Over fire millioner nordmenn bruker BankID, og de aller fleste vet at BankID er privat. Likevel mener fire prosent at det er i orden å dele passord og kodebrikke med andre, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av BankID.
– Å dele BankID med noen man stoler på, går bra i det fleste tilfeller, men det kan få uheldige følger. Det er også flere eksempler på svindelforsøk med BankID, hvor fremmede forsøker å lure deg til å logge inn på en falsk nettside, eller ber deg om å oppgi passordet ditt.
Med BankID kan du i praksis ta over personens identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester, sier Aasen.

Om du har mistanke om at BankID-en din blir brukt av noen andre, bør du kontakte banken din med en gang.

Bli disponent

Om du ønsker å hjelpe til med regningsbetaling, bør du bli disponent. Da får du tilgang til bankkontoen til den man ønsker å hjelpe, gjennom din egen nettbank, forklarer Aasen.
Kontoeier kan oppnevne én eller flere disponenter i nettbanken sin, eller så kan banken sende et disponentskjema i posten.

– Løsningene varierer litt fra bank til bank, men det skal være en enkel prosess. Problemet er at mange ikke er klar over at det er mulig å bli disponent, sier Aasen.

Alternativt kan du sitte sammen med den du ønsker å hjelpe. Den som eier BankID-en kan logge inn og taste passordet sitt, uten at du ser det, mens du veileder, forklarer han. Når det gjelder andre tjenester, for eksempel helsenorge.no, er det mulig å få fullmakt for å få tilgang til å hjelpe andre.