Hva er BankID?

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet.

I den fysiske verden identifiserer du deg med pass, førerkort eller bankkort. I den elektroniske verden kan du bruke din BankID for å bekrefte hvem du er. I den fysiske verden bruker du kulepenn når du skriver under en kontrakt. I den elektroniske verden vil du kunne bruke din BankID til å signere dokumenter og meldinger elektronisk.

Ved å bruke ditt fødselsnummer, koden du får fra kodebrikken eller SMS, kodeekort, apper e.l. og det personlige passordet du har valgt, får du tilgang til din BankID. 

Kodebrikken (eller annen engangskodeløsning) blir ofte tatt for å være BankID, men BankID er det elektroniske sertifikatet som er lagret sentralt hos Nets.

Bankene har ulike typer engangskodeløsninger. Det kan for eksempel være SMS, et kort med forhåndstrykte koder, en elektronisk kodebrikke som genererer engangskoder, apper eller et kort med kortleser.

Mange ønsker en løsning uten kodebrikke. Da kan man aktivere BankID på mobil fra nettbanken eller benytte en engangskode-app dersom banken har det.