Signering med BankID, hva er det?

Vi ønsker at hele Norge skal si adjø til penn og papir, og hei til elektronisk signatur med BankID. 

Med digtial signering kan du enkelt, sikkert og trygt signere dokumenter hjemme i sofaen, fra solveggen på hytta eller når du er på farta. Glem fri fra skole eller jobb for å møte opp på et kontor for å signere med penn og papir. Å signere digitalt er så mye enklere!

Det tekniske tar BankID-løsningen seg av. Du bruker bare BankID på akkurat på samme måte som når du logger deg inn i nettbanken eller andre steder. Så lenge du har BankID, har du også muligheten til å signere dokumenter.

Vil du vite mer om hvordan en signering foregår? Vil du prøve å signere? Her kan du gjøre en testsignering av et innholdsløst dokument.
Les om hvordan du signerer og se hvordan du sjekker at signaturen er gyldig

Hva er digital signatur med BankID?

Å signere dokumenter med BankID er ikke bare enklere, men også mye sikrere enn penn og papir. Digital signatur med BankID er tilnærmet umulig å forfalske, takket være kraftig og avansert kryptografi. Derfor kan du også være sikker på at innholdet i dokumentet er beskyttet mot endringer.

I tillegg knyttes alle som signerer til selve dokumentet. Bevis på at dokumentet ble signert, og at de som signerte hadde en gyldig BankID på signeringstidspunktet, pakkes og forsegles i selve dokumentet. PDF-dokumentet har derfor alle beviser som er nødvendige for å kontrollere hvem som har signert og at signaturene er gyldige.

Denne kontrollen (valideringen) av de digitale signaturene, kan gjøres ved å åpne dokumentet i gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader. Fordi alle EU-godkjente elektroniske signeringsløsninger, inkludert BankID, er på en felles europeisk tillits-liste, er signerte dokumenter med BankID også anerkjent i hele EU. Smart, ikke sant?

Hvordan signerer jeg med BankID?

Når du har mottatt digitale dokumenter som er klare for signering, kan du benytte BankID med app eller kodebrikke. Bruker du fortsatt BankID på mobil - da trenger du også BankID-passordet når du skal signere. Når du har signert dokumentene dine, kan du laste dem ned og lagre der du selv ønsker det; på PC-en, i en digital postkasse eller en annen arkivløsning i skyen, feks Google Disk, Dropbox eller iCloud.

I tillegg til kopien av det signerte dokumentet, vil du også kunne se et BankID-stempel, en visuell representasjon av den digitale signaturen, som er påført selve dokumentet. Det gjør at det er enkelt å se om et dokument er signert med BankID eller ikke.

Den nye standarden for digital signatur fra BankID tror vi gir en enklere hverdag for alle. Vi ønsker at så mange som mulig skal kunne bruke BankID til alt; når du søker om finansieringsbevis, legger inn bud på drømmeboligen og signerer lånepapirene for drømmeboligen idet kjøpet er i boks!

Digital signering med BankID er sikkert og befriende enkelt!